İlk Kez Drone Kullanacaklara Tavsiyeler

Ülkemizde giderek artan drone kullanıcıları, cihazlarını heyecanla kullanma isteğiyle her geçen gün artıyor. Bu yazımızda, drone kullanmaya yeni başlayacak kişilere bazı tavsiyeleri madde madde sunacak ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından yayınlanan talimatnamedeki önemli noktaları paylaşacağız. Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de İHA’lar için uymaları gereken belirli kurallar bulunmaktadır.

1- KAYITSIZ CİHAZ KULLANMAYIN

Yeni bir İHA/Drone aldınız ancak ne yapacağınızı bilmiyorsanız ilk işlem SHGM sistemine kayıt olmanızdır. Yapacağınız kayıt işlemi sonrasında aldığınız cihaz satıcı tarafından size sistem üzerinden devir edilir ve cihazı 3 gün içerisinde kabul ederek SHGM sitesinden onaylamanız gerekir. İkinci el cihaz satın alırken de yine aynı şekilde cihazın kayıtlı olmasına ve SHGM kaydının size devir edilmesine dikkat ederek alış işlemini yapmanızı tavsiye ederiz.

İkinci el cihazları satın alırken Batarya dolum sayılarına , cihazın fiziki anlamda bir sorununun olup olmadığına , daha önce kırım yaşayıp yaşamadığına bakmanızı ve bu cihazlar konusunda hiçbir tecrübeniz yoksa anlayan birinden destek almanızı tavsiye ediyoruz.

2- YASALARI BİLİN , İZİNSİZ UÇMAYIN!

Cihaz ve kayıt işlemleri sonrasında uçuş anlamında bilmeniz gereken çok önemli detaylar vardır. Bunlardan ilki aldığınız İnsansız Hava Aracı’nı nerede uçuracağınızdır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü web sitesinde Sportif/Amatör olarak kayıt yapabilirsiniz. Ancak Sportif/Amatör kayıt ile sadece hobi amaçlı Valilik yasağı olmayan bölgelerde , 120 metre üzerine çıkmadan ve insan faktörünün olmadığı alanlarda uçuş yapabilirsiniz.

Ancak siz almış olduğunuz cihaz ile yerleşim yeri üzerinde uçuş yapmayı planlıyorsanız bu uçuş Ticari Uçuş kategorisine girmektedir. Ticari uçuşu  ücret mukabilinde yapılan bir uçuş değildir. Kişiler insan faktörünün bulunduğu alanlarda izin alarak uçmak istiyorsa bu uçuş Ticari uçuş kategorisine girdiği için bu şekilde belirtilmektedir.

3- KULLANDIĞINIZ CİHAZI VE YAZILIMINI TANIYIN

Kullanacağınız cihazın ne tür özelliklerinin olduğunu gerek yazılım gerekse donanım anlamında tanımanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle cihazın havada vereceği tepkimelere yada yazılımın uçuş esnasında vereceği uyarı mesajlarına hakim olarak uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Skyview Havacılık tarafından düzenlenen İha Ticari Pilot eğitimlerinde SHGM müfredatına ek olarak cihazlarda kullanılan yazılımlar detaylı olarak incelenmekte ve katılımcılar bilgi sahibi olmaktadır.

4- TİCARİ PİLOT SERTİFİKASI ALIN

Cihazı yeni alan bir kullanıcı ilk zamanlarda her ne kadar Sportif/Amatör kaydının kendisine yeteceğini düşünse de kendisini uçuş anlamında geliştirdikçe daha farklı ve yeni ortamlarda uçuş yapma isteği uyanacaktır. 0 – 4 Kilogram arası tüm cihazlarda İHA0 sertifikasını , 25 Kilogram’a kadar olan cihazlarda ise İHA1 Ticari Pilot Sertifikasını tercih edebilirsiniz. Şirketimiz tarafından düzenlenen eğitimlere katılarak sertifikalarınızı alıp sisteme kaydınızı yapabilirsiniz.

Şirketimiz SHGM tarafından TR-İHA-E-40 belge numarasıyla yetkilidir. SHGM İHA Talimatnamesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5- UÇUŞ ÖNCESİ VE SONRASI KONTROLLER YAPIN

Kullanıcılar tarafından en çok yapılan hatalardan birisi uçuş öncesi ve sonrası kontrollerin tam olarak yapılmadan uçuş gerçekleştirilmesidir. Şu kuralı hiçbir zaman unutmayın. Uçuş her zaman yerde başlar ve yerde biter. Uçmak bu işin en az zaman alan kısmıdır. Bu sebeple tüm kontrollerinizi yaparak ve kurallara uyarak uçuşlarınızı gerçekleştirin.

  • Cihazınızı gözle uçuş öncesi ve sonrası kırık , ezik vb sorunu varmı kontrol edin
  • Cihazınızın plaka olarak bilinen QR kodu üzerinde takılı olsun.
  • Uçuş yapacağınız cihazı çok iyi tanıyın.
  • Her uçuş öncesi pillerinizi gerek fiziksel gerek yazılımsal olarak kontrol edin , voltaj değerlerine bakın.
  • Uçuş öncesi pervanelerinizi mutlaka kontrol edin.
  • IMU ve Compass kalibrasyon ayarlarınızı yaptınızmı mutlaka bakın.
  • Uçuş gerçekleştireceğiniz çevreyi iyi tanıyın , gözetleyin , iniş ve kalkış yapacağınız alanları önceden seçin.
  • Sizlere eğitimlerde önerilen Uav Forecast uygulamasını kullanarak hava koşullarını bulutluluk seviyelerini , uydu sayılarını , rüzgar oranlarını ve yağışları kontrol edin.
  • Cihazı kullanmaktan çekiniyor ve fazla bilginizin olmadığını düşünüyorsanız DJİ uygulamasındaki Beginner modu kullanarak yön kabiliyetinizi geliştirin.
  • Kullandığınız cihazın yazılımsal uyarılarını araştırın.Hangi uyarının ne anlama geldiğini öğrenin.
  • Uçuş izninizi mutlaka alın.
  • Ve son olarak hiçbir zaman panik yapmayın. Her zaman sakin olun. Kurallara , yasalara uyan bir İha pilotu olun